Sopocka - wizualizacja
Sopocka - wizualizacja
Gliwice ul. Sopocka - wizualizacja
Gliwice ul. Sopocka - wizualizacja
Gliwice ul. Sopocka - wizualizacja
Gliwice ul. Sopocka - wizualizacja
Gliwice ul. Sopocka - wizualizacja
Gliwice ul. Sopocka - wizualizacja
Sopocka - aksonometria
Sopocka - zagospodarowanie
Sopocka - Rzut parteru
Sopocka - Rzut piętra

Sopocka

Przygotowana przez nas dokumentacja poza projektem nowych bliźniaczych budynków mieszkalnych obejmowała także kompleksową przebudowę budynku istniejącego, ujętego w gminnej ewidencji zabytków. Zastany teren inwestycji to mocno wydłużona w kierunku północ-południe działka budowlana w północnej dzielnicy Gliwic ze sporym spadkiem terenu w kierunku północnym. Osiedle składa się z jednego istniejącego budynku mieszkalnego jednorodzinnego, dwu-lokalowego, oraz dziesięciu budynków mieszkalnych jednorodzinnych w zabudowie szeregowej.
Analiza usytuowania istniejącego budynku, a także charakterystyczne gabaryty oraz ukształtowanie działki ukształtowała najbardziej optymalne zagospodarowanie terenu. Drogę dojazdową zaprojektowaliśmy po wschodniej stronie, wzdłuż granicy działki. W związku z tym podjazdy oraz dodatkowe miejsca postojowe dla budynku istniejącego mogły zostać odpowiednio oddalone od granicy sąsiedniej działki. Ponadto budynki zlokalizowaliśmy w kierunku wschód-zachód, co daje optymalną ekspozycję na światło słoneczne. Naturalnie, od strony zachodniej, bezpośrednio przy ogrodzie znalazły się części dzienne, czyli salon oraz kuchnia z jadalnią, natomiast od strony drogi wewnętrznej garaż, wiatrołap oraz pomieszczenia towarzyszące. Na piętrze od strony wschodniej oraz zachodniej zaprojektowaliśmy dobrze doświetlone pokoje, pozostawiając w środku miejsce na komunikację oraz łazienkę.
Zaprojektowanie oddzielnych brył pięter budynków doskonale wydzieliło sfery nocne poszczególnych segmentów umożliwiając pełne wydzielenie akustyczne, zapewniając całkowitą prywatność. Ponadto, poszczególne segmenty mają różną od siebie wielkość, co różnicuje ofertę sprzedaży inwestora.
Bryła i kolorystyka budynku istniejącego była dla nas inspiracją przy projektowaniu nowych budynków. Wyszliśmy z założenia, że zasadnym będzie nawiązanie się do wyglądu budynku zastanego na działce, w szczególności zwracając uwagę na poszanowanie terenów okolicznych, a także charakteru całej dzielnicy.

Lokalizacja: Gliwice, ul. Sopocka

Data projektu: 2022

Status: uzyskano pozwolenie na budowę

Data planowanej realizacji: 2023

Zespół projektowy

architekci: Dawid Marszolik, Szymon Borczyk
współpraca: Daria Wiśniewska
konstrukcja: Bemapro
instalacje sanitarne: PROJ-KAR
projekt drogowy: Drogprojekt S.C.

Parametry inwestycji

Inwestor: 4 Elite Investments Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Rodzaj zabudowy: Mieszkalna, jednorodzinna
Powierzchnia działki: 6209 m²
Powierzchnia użytkowa, mieszkalna budynków: 1 582.05 m²
Powierzchnia całkowita budynków: 2 618.94 m²
Ilość lokali mieszkalnych: 12
Intensywność zabudowy: 0.42
Zakres dokumentacji: PB, projekt drogowy

Technologia

Istniejący podpiwniczony budynek zbudowany z cegły, ze stropami drewnianymi oraz drewnianą więźbą dachową został ocieplony styropianem w systemie ETICS. Zaprojektowano nowe pokrycie dachu z dachówki ceramicznej, ściany działowe z płyt G-K. Ściany nowych budynków zaprojektowano z pustaków ceramicznych, konstrukcję stanowi układ belek żelbetowych oraz monolityczna płyta stropowa. Ze względu na niekorzystne warunki gruntowe oraz znaczny spadek terenu, budynki posadowiono na żelbetowej płycie fundamentowej. Dokumentacja została rozszerzona o wykonanie dodatkowej opinii geotechnicznej z badaniem podłoża gruntowego oraz o projekt geotechniczny.

Skontaktuj się