L - wizualizacja
L - wizualizacja
L - wizualizacja
L - wizualizacja
L - wizualizacja
L - aksonometria

L

Projekt budowlany budynku mieszkalnego jednorodzinnego.
W tym projekcie wszystko wyszło naturalnie. Północno-zachodni narożnik działki niemal od razu stał się optymalną lokalizacją tego domu, tym bardziej, że był to jej najwyżej położony fragment. Okoliczne łąki oraz nieopodal położone lasy od strony południowej wymagały otwarcia się na te kierunki.
To było jasne, że na tak dużej parceli powinien stanąć parterowy i wygodny budynek. Mogłoby się wydawać, że naszym jedynym zadaniem w tym projekcie była odpowiedź na jedyne nieoczywiste pytanie – jaka forma?

Lokalizacja: Żory

Data projektu: 2017

Status: zrealizowany

Data realizacji: 2018

Zespół projektowy

architekci: Dawid Marszolik, Katarzyna Rakowska
współpraca: Paulina Ligas, Jakub Rej
konstrukcja: PW2

Parametry inwestycji

Inwestor: prywatny
Rodzaj zabudowy: mieszkalna, jednorodzinna
Powierzchnia użytkowa, mieszkalna: 146 m²
Powierzchnia całkowita: 200 m²
Powierzchnia działki: 1800 m²
Zakres dokumentacji: PB

Technologia

Budynek zaprojektowany w konstrukcji tradycyjnej, ściany nośne murowane z ceramiki poryzowanej, stropodach na płycie żelbetowej wylewanej na miejscu.
Fundamenty murowane na ławach wylewanych na miejscu.
Elewacja z desek z modrzewia syberyjskiego układane pod kątem 45° na podkonstrukcji drewnianej.

Skontaktuj się