X - wizualizacja
X - wizualizacja
X - wizualizacja
X - wizualizacja
X - wizualizacja
wnętrze
Atrium
wnętrze
aksonometria
rzut

X

X – Projekt budowlany budynku mieszkalnego jednorodzinnego.
Podejmując się tego zadania zmierzyliśmy się z bardzo rozbudowanym programem funkcjonalnym oraz z surowymi wymaganiami inwestora.
Naszym zadaniem było stworzenie 4 głównych stref funkcjonalnych budynku: Części dziennej z przestronnym salonem, dużą jadalnią oraz kuchnią, która miała być dobrze doświetlona.
Części nocnej z duża, główną sypialnią, garderobą, z pokojem dziecka oraz dwoma łazienkami, która miała przede wszystkim zapewniać pełną intymność.
Część gościnną z przestronnym gabinetem, pełniącym okazjonalnie pokój dla gości oraz z pokojem dla nastoletniego syna zapewniającą komfort gościom oraz prywatność synowi.
Część techniczną z dużym, dwustanowiskowym garażem, pomieszczeniem technicznym oraz sporą przestrzenią do przechowywania mebli ogrodowych, sprzętu oraz narzędzi, która miała być przede wszystkim funkcjonalna, z łatwym dostępem z zewnątrz oraz od strony ogrodu.
Wszystkie te strefy miały własne specyficzne wymagania, wszystkie także wymagały wzajemnych połączeń, aby razem stworzyć dobrze funkcjonujący budynek.
Postanowiliśmy wykorzystać zalety wzajemnych relacji i jednocześnie wyeliminować ich wady.
Efektem naszej pracy stał się budynek na planie litery X. W jego centralnej części znajduje się atrium doświetlające najgłębsze części budynku. Poszczególne części niemal całkowicie odseparowaliśmy od siebie. Pozostawiliśmy miedzy nimi bufor w postaci ogrodu, który dzięki temu także został podzielony na strefy funkcjonalne.
Zabiegi te sprawiły, że salon zyskał panoramiczny  widok na ogród, ale bez bezpośredniego wglądu do pokoi. Sypialnia przylega do całkowicie odizolowanej części ogrodu między nią, a częścią techniczną, która stała się całkowicie intymnym fragmentem zieleni.
Pokój gościnny zlokalizowany jest blisko wejścia oraz części dziennej, jednocześnie nie ingerując w prywatną części domu.

Lokalizacja: Tychy

Data projektu: 2015

Zespół projektowy

architekci: Dawid Marszolik ,Szymon Borczyk
konstrukcja: FS Projekt

Parametry inwestycji

Inwestor: prywatny
Rodzaj zabudowy: mieszkalna, jednorodzinna
Powierzchnia użytkowa, mieszkalna: 224 m²
Zakres dokumentacji: PB, PW, PWn, Projekt ogrodu

Technologia

Budynek zaprojektowany w konstrukcji tradycyjnej, ściany nośne murowane z ceramiki poryzowanej.
Więźba dachowa w konstrukcji krokwiowej z przekątnie usytuowaną kalenicą.
Fundamenty murowane na ławach wylewanych na miejscu.
Część ścian pokryta została dachówką ceramiczną mocowaną mechanicznie do podkonstrukcji drewnianej.

Skontaktuj się