Dwie stodoły
Dwie stodoły
Dwie stodoły
Dwie stodoły
Dwie stodoły
Wnętrze
Wnętrze
Wnętrze
schemat
Rzut
Rzut

Dwie stodoły

Dwie stodoły – projekt budowlany i wykonawczy budynku mieszkalnego jednorodzinnego w Tychach.
Nietypowy kształt bryły budynku jest efektem bezkompromisowego sprostania zarówno wymaganiom inwestora, zastanej lokalizacji jak i warunkom zabudowy. Dużą bryłę rozbiliśmy na dwie mniejsze części, równocześnie podzieliliśmy je funkcjonalnie na strefę dzienną i nocną. Co więcej obie stodoły rozróżniliśmy od siebie materiałem wykończeniowym elewacji, lokalizacją na działce i położeniem względem stron świata, tak aby optymalnie wykorzystać zastane warunki.
Dzięki temu salon wraz z jadalnią posiadają bardzo dobrą ekspozycję na południe, przy jednoczesnym doświetleniu od strony zachodniej. Z kuchni jest wgląd na podjazd, a jej blat roboczy doświetla długie na jego całą długość okno.
Sypialnia jest zlokalizowana w najbardziej intymnej części ogrodu z oknem ukierunkowanym w stronę wschodnią, ale także z pięknym widokiem na ogród.
Antresola na piętrze posiada duże przeszklenia od strony wschodniej i zachodniej, dzięki czemu praktycznie przez cały dzień jest w niej bardzo jasno. Natomiast pokój fitness ma główne okno z widokiem na podjazd i w stronę zachodnią, co zapobiega jego nadmiernemu przegrzewaniu się.
Naszym calem, który chcieliśmy też osiągnąć w trakcie projektowania, była trwałość i niewymagające stałej konserwacji materiały. W związku z tym, bryłę budynku od strony północnej, która naturalnie najbardziej narażona jest na niekorzystne czynniki zewnętrzne okryliśmy naturalnym łupkiem. Materiał ten będąc niezwykle twardą skorupą w całości przykrywa delikatną izolację termiczną z wełny mineralnej. Bryłę południową wykończyliśmy z blachy aluminiowej, w naturalnej patynie. W związku z tym, że jest to materiał wytrzymały, ale także bardzo cienki, jego bezwładność temperaturowa jest niewielka. W wyniku czego, co prawda nagrzewa się on dosyć szybko, ale co najważniejsze szybko też stygnie, nie kumulując i nie oddając przez długi czas do otoczenia ciepła. Co więcej, kolor naturalnej patyny blachy odbija większą część promieniowania cieplnego.

Lokalizacja: Tychy

Data projektu: 2013

Status: zrealizowane

Data realizacji: 2013-2014

Zespół projektowy

architekci: Szymon Borczyk, Robert Skitek
konstrukcja: Przedsiębiorstwo Inżynieryjno-Konstrukcyjne inż. Jan Kostorz

Parametry inwestycji

Inwestor: prywatny
Rodzaj zabudowy: mieszkalna, jednorodzinna
Powierzchnia użytkowa, mieszkalna: 251 m²
Nagrody: Finalista konkursu Życie w Architekturze
Zakres dokumentacji: PB, PW, PWn

Technologia

Budynek zaprojektowany w konstrukcji tradycyjnej, ściany nośne murowane z ceramiki poryzowanej.
Więźba dachowa w konstrukcji krokwiowej.
Dach oraz ściany pokryte naturalną blachą aluminiową na rąbek oraz łupkiem.

Skontaktuj się