Sławków - wizualizacja
Sławków - wizualizacja
Sławków - wizualizacja
Sławków - aksonometria
Sławków - Zagospodarowanie

Sławków

Kategoria:

Istniejący nieużytkowany teren przy Liceum Ogólnokształcącym w Sławkowie całkowicie przekształciliśmy, aby pełnił nową funkcję dla mieszkańców. Obecny, terenowy przypadkowo zaaranżowany parking uporządkowaliśmy, wyraźnie go wydzielając. Utworzyliśmy 5 nowych stref funkcjonalnych powiązanych wzajemnie pętlą ciągu stanowiącego niewielką ścieżkę rowerową oraz rolkostradę.
Poszczególne przestrzenie mają swoją konkretną funkcję. W strefie rekreacyjnej – rodzinnej – wydzieliliśmy fragment założenia z nowym elementem architektonicznym w postaci ortogonalnej drewnianej pergoli, zacieniającej miejsca piknikowe, do gier planszowych oraz w szachy. Oddzielną częścią tej strefy jest przestrzeń ze stołem do ping- ponga i stojakami rowerowymi. Jako nawierzchnię zaprojektowaliśmy tu wodoprzepuszczalną nawierzchnię mineralno–żywiczną. Strefa została dostosowana do rekreacji, wypoczynku i relaksu w otoczeniu zieleni.
Strefa rekreacyjna – sportowa – jest to przestrzeń najbardziej otwarta z całego założenia, pozwalająca na uprawianie różnego rodzaju sportów typu badminton, frisbee czy jogi. W tej strefie zaprojektowaliśmy również przyłącze energii elektrycznej, które będzie wykorzystywane w przypadku organizacji imprez plenerowych.
Strefa „street workout” – miejsce dla ludzi aktywnych, lubiących ćwiczyć na wolnym powietrzu. To teren, na którym zlokalizowaliśmy specjalistyczny sprzęt do ćwiczeń, a bezpieczeństwo zapewnia miękka nawierzchnia ze zrębków drewnianych.
Wybieg dla psów – najbardziej odizolowana strefa od pozostałych, wydzielona ogrodzeniem oraz żywopłotem. Teren ma postać przestrzeni trawiastej z przeszkodami w naturalnym charakterze.
Wszystkie powyższe strefy połączone są ścieżką jezdną, którą zaprojektowaliśmy z myślą o osobach jeżdżących na rolkach, rowerach czy hulajnogach. Jej nawierzchnia jest bez spoinowa, a kształt wyoblony, aby zapewnić jak najbardziej komfortowe użytkowanie. Zaplanowaliśmy także, aby ta ścieżka pełnia również rolę chodnika dla pozostałych użytkowników.
Kompozycyjnie przestrzeń urozmaicona jest elementami małej architektury oraz niewielkimi pagórkami optycznie wydzielającymi poszczególne strefy.

lokalizacja: Sławków, ul. Sikorskiego

Data projektu: 2018

Status: w trakcie realizacji

Zespół projektowy

architekci: Dawid Marszolik, Szymon Borczyk
współpraca: Sergiusz Waluda-Rozmus, Marta Kempska
konstrukcja: ABR Projekt Konstrukcje Budowlane i Inżynierskie
architektura krajobrazu: Anna Ogonowska
instalacje elektryczne: Energopro
instalacje kanalizacji deszczowej: SANPROJEKT Spółka z o.o.

Parametry inwestycji

Rodzaj inwestycji: przestrzeń publiczna
Inwestor: Gmina Sławków
Powierzchnia terenu opracowania: 7 992.10 m²
Nawierzchnia utwardzona: 2 087.11 m²
w tym wodoprzepuszczalna: 975.25 m²
Zakres dokumentacji: PB, PW, projekt zieleni

Technologia

Wodoprzepuszczalne utwardzenia terenu stanowią nawierzchnie mineralno – żywiczne. Zaprojektowane na bazie twardych, naturalnych kruszyw, połączonych dwuskładnikową mieszanką żywic na bazie żywic epoksydowych. Nawierzchnię bezpieczna w strefie street workout’u zaprojektowano, jako mającą łagodzić upadki. Wyścielona zostanie zrębkami drewnianymi o grubości 20 cm w kolorze naturalnym. Nawierzchnie te zostaną ograniczone stalowymi obrzeżami. Pergolę stanowi ortogonalna siatka słupów drewnianych, pomiędzy którymi zamocowano kolejne jej poziomy z desek z modrzewia syberyjskiego. Ławki zaprojektowano jako rozwiązanie indywidualne, o krzywoliniowym obrysie w konstrukcji z profili stalowych i siedziskach z desek z modrzewia syberyjskiego.

Skontaktuj się